Chladiaca kvapalina všeobecne

01.02.2016 13:20

Chladiaca kvapalina (alebo nemrznúca zmes) má niekoľko úloh. Najdôležitejšou je odvádzanie tepla z bloku motora do chladiča, kde sa prúdením vzduchu ochladzuje. Chladná voda cirkuluje späť do motora, aby ho ochladila. Kvapalina tiež plní úlohu ochrany gumových častí motora, najmä hadíc.

Aby chladiaca kvapalina správne plnila svoju funkciu, musí mať dostatočne nízky bod mrazu a musí tiež obsahovať aditíva, ktoré chránia kovové časti chladiaceho  systému pred koróziou a gumené časti pred starnutím a popraskaním.

Každá chladiaca kvapalina časom stráca tieto vlastnosti, pretože prísady sa postupne odparia alebo zmenia svoje chemické zloženie. Preto je potrebné kvalitu chladiacej kvapaliny pravidelne kontrolovať - najmä pred zimou je veľmi dôležité premeranie bodu mrazu.

 

V súčasnosti sa používajú typy zmesí:  G10, G11/G48 a G12-(zaklad etylénglykol)

                                                        G13-(zaklad propylénglykol)

Ľahko sa dajú odlíšiť podľa farby štandardne G10 je žltá G11 je modrozelená G12 je ružovočervená.

 

Pozor sú aj výnimky základ etylénglykol, propylénglykol je žltej alebo transparentnej farby samotná farba zmesi je dosiahnutá dofarbením pre jednoduchšie rozlíšenie, preto sa treba držať noriem které sú uvedené na obale a nespoliehať sa len na Farbu.